Vis i Komiža

Mali otok, za veliki odmor!

Prije svega, želimo Vam toplu dobrodošlicu u naš komadić raja. Naš raj zove se otok Vis. Smješten u srcu Jadrana, 30ak nautičkih milja od obale, ili malo više od 2 sata plovidbe brodom od grada Splita. Mozda zvuči daleko, ali kada za uzvrat dobijete zaborav na gradsku vrevu i uživanje u kilometrima netaknute mirisne prirode, kristalno čisto more i skrivene plažice sa najljepšim zalascima sunca, vjerujte nam, brzo ćete zaboraviti daleke milje.

Čitav otok prostire se na 90 km2, na kojem su 2 grada – Vis i Komiza. Osim gradova, svakako moramo spomenuti i naselja u unutrašnjosti, a to su Podselje, Marine Zemlje, Podšpilje, Podstražje, Žena Glava, te Podhumlje.

Najpitoresniji dio otoka je svakako južna obala otoka, na kojoj se nalazi najpoznatija, cak i nagrađena titulom najljepse plaze u Europi, uvala Stiniva, zatim plaže Srebrna, Pritiscina, Zelena špilja, otočić Budihovac.

U unutrasnjosti otoka, povijest je ostavila ne izbrisiv trag u maslinicima, nasadima agruma i vinove loze. Svakako preporučamo obilazak malih domaćinstava i vinarija, kako bi upotpunili i gastronomsku sliku otoka. Zapamtite riječ Peka za hranu, te sortu bijelih vina Vugava ili crnog Mali plavac za piće. 

Komiža se smjestila na zapadnoj strani otoka Visa, podno brda Hum. Od grada i luke Vis, dijeli je samo 10 kilometara. Možemo je opisati kao maleni mediteranski gradić s kucama zbijem oko luke, uskim uličicama i kućama, kako se smjestila i naša villa Kala. Blaga klima i položaj, Komižu čine toplom i punom sunca i u zimskim mjesecima. Bogata povijest i ribarska tradicija na koju smo iznimno ponosni, Komiži je uvelike pomogla da ostane prepoznatljiva i zastićena, kako znamenitostima, tako i prirodom - morskom i kopnenom.

Simbol Komiže je također i povijesna gajeta Falkuša. U njoj je satkano preko 700 godine povijesti i ribarske tradicije našeg grada. Replika komiške ribarske gajete falkuše predstavljala je hrvatsku maritimnu baštinu na svjetskoj izložbi EXPO 1998.g. u Lisabonu.

Čuva je zaštitnik putnika, pomoraca i djece, sv. Nikola, u čije ime se tradicijonalno svake godine, 6. prosinca, na dan grada Komiže, ispred župe svetog Nikole, zapali stari žrtveni brod, čiji pepeo posluži kao blagoslov za gradnju novog broda. 

U našem arhipelagu, osim samog otoka Visa ponosno stanuju i okolni otočići, Biševo, Sveti Andrija i Brusnik, te Jabuka i Palagruža. Ono što obavezno morate posjetiti dok ste na otoku, su Modra i Medvidina špilja na otoku Biševu.
Palagružu možete posjetiti i na regati tradicionanih brodovima, koja se održava svake godine u Komiži krajem lipnja, uz organizaciju udruge Palagruža.

Otok Vis nudi velik broj aktivnosti u kojima možete uživati tokom cijele godine. Pomoći cemo Vam ih predstaviti:

  • Kilometri pjesackih staza
  • Vojne baze
  • Ronjenje
  • Gastronomija
  • Izleti
  • Jedrenje tradicionalnom brodom Falkušom
  • Rota Palagruzona
  • Big Game Fishing